Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Инсталиране на неофициален LibreELEC на устройства с Amlogic S905 / S912
#1
В тази тема ще се опитам да дам информация, как да инсталирате LibreELEC 7.0, 8.0 и 8.2 на устройства с чипсет Amlogic S905 / S905D / S905W / S905X / S912.

 
Важно:Препоръчвам използването на SD карта или USB устройство,защото тази процедура е абсолютно безопасна и не може да навреди на Вашето устройство!Инсталацията на вътрешната памет може да повреди Вашето устройство, след което да се наложи да преинсталирате оригиналния Android, за да може да го върнете към нормалния начин на работа отново.
 
1.Специфични забележки за устройствата
 
  • За устройства WeTek Hub и WeTek Play2 няма нужда да използвате метода за двойно зареждане(dual boot) с клечка за зъби и други такива.Уверете се, че сте с последната версия на Android за вашето устройство и след включване на бокса изберете от къде да зареди(вътрешна памет или СД карта)Обикновено става с POWER или MENU бутона на Вашето дистанционно.
 
  • За Odroid-C2 не е нужно да избирате device tree(dtb.img фаил), защото е вграден в самото ядро(kernel).
 
2.Преди инсталация изберете правилния device tree(dtb.img фаил)


*device tree - съвкупност от данни, съхраняваща се най-често в dtb файлове за описване на хардуерните спецификации на Вашето устройство.С две думи тези файлове помагат на LibreELEC, да разпознае хардуера на Вашия бокс.

 
Важно:Не може да използвате device tree(dtb.img фаил) от Андроида на Вашето устройство.В околко 99% от случаите няма да работи.
 
  • S905 Първо погледнете за device tree(dtb.img фаил) с името на Вашето устройство в него, ако няма такъв свалете подобен.
 -пример: за WeTek Hub сваляме gxbb_p200_1G_wetek_hub.dtb
 -пример: за устройство с 2гб РАМ и 100Mbit мрежова карта сваляме gxbb_p200_2G_100M.dtb
 -пример: за устройство с Gigabit мрежова карта сваляме gxbb_p200_1Gbit.dtb
 -пример: за устройство с Realtek WiFi сваляме фаил с RealtekWiFi в името му.
 
  • S905D Има отделна папка за тези устройства.Изберете device tree(dtb.img фаил) според количеството на РАМ паметта.
 
  • S905X Може да оставите device tree(dtb.img фаила), който вече съществува на СД картата(само при прясна инсталация) или да изберете отново според количеството на РАМ паметта.
Ако вътрешната памет на устройството не се вижда при опит за инсталиране на вътрешната памет:

-опитайте с device tree(dtb.img фаил) с наставка _nand
-ако и това не помогне, опитайте device tree(dtb.img фаил) с наставка _slowemmc
 
  • S905W Използвайте device tree(dtb.img фаил) за устройство -S905X
Ако има проблем при инсталация на вътрешната памет, следвайте горния пример.
 
  • S912 Изберете device tree(dtb.img фаил), според скоростта на мрежовата карта и количеството РАМ памет.
 
 
3.Подготовка на СД карта/USB устройство
 
Забележка:Само един от USB портовете може да зареди.Ако имате повече от един, трябда да пробвате кой е той.Някой устройства не могат да зареждат от USB устройство, а само от СД карта.
 
  • Прегледайте темата за версията на LibreELEC, която сте избрали за Вашето устройство.След това свалете избрания от Вас фаил с разширение img.gz
  • Запишете сваления фаил на СД картата или USB устройство чрез програмата Rufus или Win32 Disk Imager (за Windows)
  • След като процесът приключи ще виждате, че СД картата или USB устройството са с капацитет от 512мгб.Това значи, че всичко е наред.Има и втори скрит дял, който се използва от LibreELEC за потребилтеските данни.
  • Свалете device tree(dtb.img фаил), според инструкцията по-горе и го преименувайте на dtb.img(фаила ще намерите в съответващата тема)
Копирайте преименувания фаил в основната папка на СД картата или USB устройството, като заместите вече съществуващия dtb.img фаил.
  • За да стартирате LibreELEC за първи път, трябва да накарата съответното устройство да зареди от СД картата или USB устройството.Използвайте един от следните методи:
 
-Terminal Emulator:Заредете Андроидa на Вашия бокс и поставете СД картата или USB устройството с LibreELEC в него.Изтеглете приложението Terminal Emulator от Google Play Store.Стартирайте го и напишете  reboot update


4.Инсталиране на вътрешната памет

Инсталирайте избраната от Вас версия на LibreELEC, първо върху СД карта или USB устройство.Уверете се, че това е Вашата версия и всичко върви и работи нормално.Установете SSH връзка с LibreELEC чрез PuTTY и въведете следната команда, като следвате показаните Ви инстукции на екрана.
Код:
installtointernal
Тази команда ще изтрие SYSTEM и DATA дяловете на Вашето устройство.

Ако устройството Ви има нестандартни дялове, ще видите грешка, докато се опитате да заредите от вътрешната памет за първи път. За да го разрешите този проблем, трябва да заредите още веднъж LibreELEC от СД картата или USB устройството и отново да въведете
Код:
installtointernal


5.Актуализация


Важно:Процедурата за актуализация е една и съща за всички видиве инсталации (СД карта,USB устройство или вътрешна памет).

За ръчно актуализиране на LibreELEC съществуват два вида файлове (*.tar и *.img.gz).Актуализацията може да бъде направена и с двата вида.Файлът *.img съдържа цялото дисково изображение, докато файлът *.tar съдържа само промените.Прегледайте съответната тема и изберете Вашия файл и версия на LibreELEC, до която искате да актуализирате.Свалете избрания от Вас файл на локална машина и след това го копирайте в папка Update на Вашето LibreELEC устройство.Рестартирайте бокса и изчакайте процеса на актуализация.
  • Чрез SMB (Samba Shares) Отворете Вашия файлов диспечър и напишете следното в адресната лента:
-за Windows:
Код:
\\ip_адрес_на_libreelec\
- за Linux и MacOS:
Код:
smb://ip_адрес_на_libreelec/

  • Чрез CLI За да актуализирате LibreELEC през CLI,първо ще трябва да имате установена SSH връзка(ето как).За тази цел ще използваме програмата PuTTY.
Важно:При опит за свързване с LibreELEC, ще бъдете попитани, като какъв искате да се впишете и за парола.На първото разбира се пишем root а на парола вкарваме libreelec

След като вече имаме установена връзка с LibreELEC, трябва да отидем в съответната папка Update.
Код:
cd /storage/.update
Уверяваме се, че папката е празна и няма други файлове в нея.
Код:
ls -la
След като сме сигурни, че сме в правилната папка Update и че няма излишни файлове в нея е време да свалим избрания от Вас файл и версия на LibreELEC.
Код:
wget http://releases.libreelec.tv/LibreELEC-Generic.x86_64-8.0.0.img.gz
Забележка:Командата която съм дал е примерна.С течение на времето имената на файловете ще се променят, защото ще има по-нови версии.


За автоматично актуализиране на LibreELEC, може да ползваме графичната среда на самото KODI.
  • Чрез графичното управление на KODI
 -за целта, след като KODI стартира, навигираме до SYSTEM=>LibreELEC=>SYSTEM=>UPDATE CHANNEL и избираме съответната версия.
 

6.Връщане към Андроид

  • Ако сте инсталирали LibreELEC на СД карта или USB устройство.
-просто изключете Вашия бокс, извадете СД картата или USB устройство и го включете отново.
  • Ако сте инсталирали LibreELEC на вътрешната памет.
Първото нещо, което трябва да направите е да намерите оригиналния софтуер(Андроид) за Вашето устройство.Свалете го на локалната Ви машина и следввайте инструкцийте:
-пригответе СД Карта или USB устройство, форматирано във FAT 32 дял.
-копирайте recovery.img и dtb.img от оригиналния софтуер(Андроид) на СД картата или USB устройството (не използвайте dtb.img от Вашия LibreELEC).
-установете SSH връзка чрез PuTTY с Вашия LibreELEC и изпълете следната команда
Код:
reboot recovery








Използван източник / Source:  https://forum.libreelec.tv/thread/5556-h...12-device/
Отговори
#2
Коментарът е изтрит от Администратор, заради неспазване на правилата на форума т. 1.
Отговори
#3
по време на installtointernal ми спира посредата на един модул roc/kpagecount' -> '/tmp/data/./.kodi/addons/service.system.acestreammedia/bin/acestream/androidfs/proc/kpagecount'
и от тук нищо не се случва
Отговори
#4
Опитай на чисто нова инсталация да инсталираш на вътрешната памет. Така не би трябвало да имаш проблем, а и е по-сигурно.
Отговори
#5
LibreELEC на вътрешната памет не ти дава нищо повече. Най-много да питаш после как да възстановиш Android на eMMC-то.
Отговори
#6
(12-02-2018, 15:23)b_ignatov написа: В тази тема ще се опитам да дам информация, как да инсталирате LibreELEC 7.0, 8.0 и 8.2 на устройства с чипсет Amlogic S905 / S905D / S905W / S905X / S912.



Здравейте,

Изключително полезна информация и съм я следвал стъпка по стъпка, за да си инсталирам LibreElec на Mxq Pro 4k s905 1Gb-8Gb, с Android 5.1.1  - p201-ota-20160331 на ТВ бокса. Свалих си от форума последната версия на LibreELEC.USB-SD.Creator.Win32 (опитах и с Win32DiskInstaller) и на софтуера LibreELEC-S905.arm-9.0.2.img, направих си SD  карта с променен dtb файл, като ползвах 4 различни варианта поради простата причина, че не сработи първия и така до последния(gxbb_p200_1G_100M; gxbb_p200_k1_plus; gxbb_p201, gxl_p212_1g). Когато инсталирам LE на картата виждам всички файлове, но когато я сложа на ТВ бокса и опитам да я заредя от Вoot Loader-а, не се вижда нито 1 файл и не мога да стартирам LE от картата. Опитах и по-стара версия от линковете в първия пост, но пак не виждам файловете от SD картата.

Явно правя накъде грешка или пропускам нещо, не незнам какво. Може ли препоръка какво да направя, как да инсталирам LE на SD картата или кой файл да ползвам за dtb така, че да успея да заредя LE? Как да го видя на картата през Boot Loader?

Благодаря за съдействието и отговора
Отговори
#7
Значи, доколкото виждам, Вие се опитвате да качите официален Libreelec 9.0.2, който не се поддържа за вашето устройство. Ако влезнете в страницата на Libreelec ще видите кои устройства се поддържат официално. За съжаление, вашето не от тях. Моята препоръка е да качите CoreELEC , който е насочен изцяло за китайски устройства или някоя неофициална версия на Libreelec(има линк в темата)
Ако има неяснота, ще помагаме, но все пак прочетете малко и за CoreELEC
Лек ден.

Sent from my OnePlus 2 using Tapatalk
Отговори
#8
(11-07-2019, 17:26)dombodombo написа:
(12-02-2018, 15:23)b_ignatov написа: В тази тема ще се опитам да дам информация, как да инсталирате LibreELEC 7.0, 8.0 и 8.2 на устройства с чипсет Amlogic S905 / S905D / S905W / S905X / S912.



Здравейте,

Изключително полезна информация и съм я следвал стъпка по стъпка, за да си инсталирам LibreElec на Mxq Pro 4k s905 1Gb-8Gb, с Android 5.1.1  - p201-ota-20160331 на ТВ бокса. Свалих си от форума последната версия на LibreELEC.USB-SD.Creator.Win32 (опитах и с Win32DiskInstaller) и на софтуера LibreELEC-S905.arm-9.0.2.img, направих си SD  карта с променен dtb файл, като ползвах 4 различни варианта поради простата причина, че не сработи първия и така до последния(gxbb_p200_1G_100M; gxbb_p200_k1_plus; gxbb_p201, gxl_p212_1g). Когато инсталирам LE на картата виждам всички файлове, но когато я сложа на ТВ бокса и опитам да я заредя от Вoot Loader-а, не се вижда нито 1 файл и не мога да стартирам LE от картата. Опитах и по-стара версия от линковете в първия пост, но пак не виждам файловете от SD картата.

Явно правя накъде грешка или пропускам нещо, не незнам какво. Може ли препоръка какво да направя, как да инсталирам LE на SD картата или кой файл да ползвам за dtb така, че да успея да заредя LE? Как да го видя на картата през Boot Loader?

Благодаря за съдействието и отговора
На картата с LibreElec-а запишете една празна папка компресирана със .zip И си я кръстете с някакво име -например fake.zip.След което ако бокса има меню update&backup ще може да заредите от там.
Отговори
#9
(11-07-2019, 17:59)b_ignatov написа: Значи, доколкото виждам, Вие се опитвате да качите официален Libreelec 9.0.2, който не се поддържа за вашето устройство. Ако влезнете в страницата на Libreelec ще видите кои устройства се поддържат официално. За съжаление, вашето не от тях. Моята препоръка е да качите CoreELEC , който е насочен изцяло за китайски устройства или някоя неофициална версия на Libreelec(има линк в темата)
Ако има неяснота, ще помагаме, но все пак прочетете малко и за CoreELEC
Лек ден.

Sent from my OnePlus 2 using Tapatalk

Благодаря за отговора!

Libreelec съм изтеглил версия за S905 и пише, че поддържа mxq pro 4k, НО свалих и CoreElec

Отново не виждам никакви файлове в bootloader-a, а за да стигна до там ползвам Terminal Emulator и Reboot recovery. По принцип така си преинсталирах Андроида защото беше забил.

Това, което mechanic e  препоръчал със fake.zip го тествах още вчера, като сложих директно LibreElec в zip папка. Тогава виждам zip архива в и Bootoader-a тръгва като за нормална инсталация на Андроида, но след това не продължава.
Сложих празна fake папка, но пак не виждам никакви файлове нито от LibreElec, нито от CoreElec. Дори и dtb файла не се вижда през
Ползвах различни файлове от device tree и на LibreElec и на CoreElec за dtb .......... без успех

В менюто на бокса имам backup, но нямам ъпдейт

Стъпките, които правя са следните:

1. с win32installer записвам върху SD libreelec / coreelec
2. отварям device tree и променям dtb файла
3. поставям sd картата на устройството и рестартирам до boot menu
4. избирам SD картата за зареждане

Въпроси: 
1. Кога трябва подменя dtb файла ? Предполагам след като инсталирам Libreelec/Coreelec на SD картата
2. На SD картата ми Libreelec/Coreelec в zip архив ли трябва да бъдат или както е на снимката?

[Изображение: Capture.jpg]

(11-07-2019, 21:49)mehanic написа: На картата с LibreElec-а запишете една празна папка компресирана със .zip И си я кръстете с някакво име -например fake.zip.След което ако бокса има меню update&backup ще може да заредите от там.

Благодаря и за Вашия отговор,

Но и това опитах, не става в bootloader - а ми изписва cannot load the volume/misc  - това е и във варианта с fake.zip и Libreelec/coreelec.zip
update в менюто на ТВ бокса нямам
Отговори
#10
(12-07-2019, 12:22)dombodombo написа: Благодаря за отговора!

Libreelec съм изтеглил версия за S905 и пише, че поддържа mxq pro 4k, НО свалих и CoreElec

Отново не виждам никакви файлове в bootloader-a, а за да стигна до там ползвам Terminal Emulator и Reboot recovery. По принцип така си преинсталирах Андроида защото беше забил.

Това, което mechanic e  препоръчал със fake.zip го тествах още вчера, като сложих директно LibreElec в zip папка. Тогава виждам zip архива в и Bootoader-a тръгва като за нормална инсталация на Андроида, но след това не продължава.
Сложих празна fake папка, но пак не виждам никакви файлове нито от LibreElec, нито от CoreElec. Дори и dtb файла не се вижда през
Ползвах различни файлове от device tree и на LibreElec и на CoreElec за dtb .......... без успех

В менюто на бокса имам backup, но нямам ъпдейт

Стъпките, които правя са следните:

1. с win32installer записвам върху SD libreelec / coreelec
2. отварям device tree и променям dtb файла
3. поставям sd картата на устройството и рестартирам до boot menu
4. избирам SD картата за зареждане

Въпроси: 
1. Кога трябва подменя dtb файла ? Предполагам след като инсталирам Libreelec/Coreelec на SD картата
2. На SD картата ми Libreelec/Coreelec в zip архив ли трябва да бъдат или както е на снимката?

Значи просто не четеш въобще!
Не знам какво се опитваш да направиш, но е доста грешно.
Защо въобще се опитваш да влезнеш в стоковия бутлоадер и да слагаш някакви fake файлове?

1.Свали си Rufus и приготви СД картата с него.За целта свали един имидж на Coreelec и го запиши на картата през него.
2.След това, като отвориш картата от компютъра, влез в папка device tree и намери фаила за твоето устройство.Копирай го в основната папка(там където е dtb.img) и го преименувай на dtb.img, като преди това си изтрил стария фаил dtb.img.
3.Поставяш картата в устройството и през емулатора пишеш reboot update. Незнам защо се опитаваш с reboot recovery и да инсталираш през него, както си инсталирал Андроида.В случая Coreelec не се инсталира въобще на вътршната памет, а директно на СД картата.После ако искаш може да си го качиш на вътрешната, но не ти препоръчвам на теб.Още доста трябва да четеш.
4.Нищо не избираш....когато напишеш командата reboot update ,боксът се рестартира и автоматично зарежда(буутва) от СД картата, която си направил с Rufus и си доинсталира Coreelec на нея.

Всичко това е описано в шапката на темата, ама явно на никой не му се чете.
Отговори


Теми, които вероятно са свързани...
Тема: Автор Отговори: Прегледи: Последна публикация
  Проблем с mount на network share под LibreELEC 8 ZZlatev 11 132 10 часа
Последна публикация: ZZlatev
Information LibreELEC върху PC с nVidia карта Majide 0 765 17-09-2022, 17:21
Последна публикация: Majide
Question Как да инсталирате VPN на LibreELEC Hangman 1 1,150 15-09-2022, 12:32
Последна публикация: harry_gg
  SoC на Amlogic Majide 0 1,749 03-05-2021, 12:43
Последна публикация: Majide
  Имате ли проблеми с LibreElEC 18.4?? Di40 7 11,444 24-11-2019, 17:15
Последна публикация: Di40

Отваряне на: