(09-09-2024, 16:03)Majide написа: (09-09-2024, 12:34)Topper написа: Искаш remote repo да провериш дали работи и има .zip файл ли? curl няма ли да свърши работа ?
Код:
if curl --output /dev/null --silent --head --fail "$url"; then...
Хм. И като стартирам при мен curl, как точно този скрипт ще ме проверява от разстояние? Локално може и да си работи, но от разстояние не. Също така и от разстояние може да има ping до сървъра/IP-то, както и DNS заявките от вън да работят, но отвътре сървъра иззад nginx reverse proxy-то може да е down. Много условности има и нещо не искам да го правя по-сложно, отколкото е в момента.
Благодаря все пак
Не си много прав
Това не е ping, който проверява на друго ниво комуникацията (и на по-ниско протоколно ниво) а ти проверява точно
URL-то дали е действително и дали работи. URL-то може да е каквото пожелаеш (файл?) за референция. Включително ще провери nginx проксито дали работи
Друг вариант е wget, който може да прави същото.
Edit: Сега разбрах какво имаш предвид "при мен" - да, от вътре няма много смисъл, ако DNS-a не те завърта през публичният интерфейс, което ще е странно. Но за клиенти на репото си е ОК да проверяват дали работи репото.
Edit2: Отдавна съм извън sysadmin вселената, но ето набързо нещо безплатно за отдалечен мониторинг
https://app.robotalp.com/