Оценете темата:
  • 5 гласа - средно 3.8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Инсталиране на "добавки"
#1
Lightbulb 
Ако устройството на което имате инсталиран Kodi е с достъп до интернет, тогава ще можете в пълна сила да разгърнете скрития потенциал на центъра за забавления (Kodi). Стандартно (без необходимост от интернет свързаност), той може да визуализира локално съдържание, намиращо се на твърд диск (вътрешен или външен), флаш памет, мемори карта, свързан смартфон, таблет или фотоапарат, както и да възпроизвежда споделено съдържание в рамките на локална мрежа (кабелна или безжична). Ако обаче осигурите на въпросното устройство интернет връзка, инсталацията на Kodi ще може да ви осигури достъп до стотици източници на видео по заявка (VoD), музика по заявка, разглеждане на изображения, дори четене на манга през вече любимото ви приложение - Kodi. Разглеждайки в официалното Addon хранилище или някое от неофициалните (създадени от фенове и ентусиасти), ще намерите богато разнообразие от допълнения за Kodi, наречени addon или на български "добавки" или още "приставки". Като аналогия може да ги оприличите със смарт приложенията за телевизори или смартфони. Естествено Kodi спокойно може да работи инсталиран директно и на смарт телевизор (с андроид) или на смартфон, таблет, компютър, STB или едноплатков компютър. Прегледайте описанието на дадена "добавка" и нейното лого за да се ориентирате за какво може да ви послужи тя. В българския Kodi Фен-Форум, има специален раздел за "добавките", които родни програмисти са създали специално за употреба в нашата страна. Изберете желаната от вас "добавка" и кликнете на бутона за инсталиране. Приставката (App-a) автоматично се изтегля и инсталира заедно със всички свои зависимости. Оттук насетне, Kodi ще има грижата да проверява за актуализации и да ги инсталира напълно автоматично. В случай, че сте инсталирали дадена "добавка" ръчно като ZIP файл, вероятно ще трябва и занапред да продължите да прилагате сами излезлите обновления. Инсталацията през хранилище винаги е за предпочитане, защото спестява много време и усилия от ваша страна. Как става всичко това на практика, може да видите на някое видео в YouTube, но се надявам това да не ви обърка повече, отколкото да ви ориентира.

? Използването на неофициалните хранилища опасно ли е
- ДА, носи малка степен на риск, че ZIP файловете могат да бъдат инфектирани с malware от трети лица с достъп до хранилището

? Какви тогава са вариантите, ако не намирам каквото търся в официалното хранилище
- Инсталирайте всичко ръчно (от ZIP файл), като вземате директно въпросните ъпдейти от самите разработчици (това е най-безопасният вариант);
- Инсталирайте си десетина или колкото искате малки хранилища (за всеки разработчик - неговото хранилище) и ще трябва да се доверите както на десетте разработчика, така и на хората стопанисващи техните хранилища (най-лош вариант);
- Инсталирайте си най-голямото неофициално хранилище, в което има почти всичко: SuperRepo и ще трябва да се доверите само на съответните разработчици и собственика на SuperRepo (компромисен вариант).

? Какво е официален addon
Официален е този addon, който е създаден от компанията предоставяща VOD услуги или друг вид електронна услуга, за която може да се създаде Kodi addon. Примери за официални addon-и са bgtime.tv (mytv.bg), Plex for Kodi и още няколко. Официалните addon-и са със сигурност 100% легални.

? Какво е неофициален addon
Неофициален addon е този, създаден от трета страна/лице, а не от компанията доставчик на съответна услуга. Стига функционалността на въпросния addon да не нарушава ToS (Terms of Service) на компанията "майка" за тази услуга, addon-нът не е нелегален, а допустим и влиза в категорията неофициални. Повечето от съществуващите разширения за Коди са именно такива. Примери: YouTube, Spotify, Netflix, Amazon Prime.

? Какво е нелегален addon
Това е неофициален addon, който предоставя безплатен/нерегламентиран достъп до съдържание или услуги - обект на неуредени авторски права или сродни на тях права. Актуален списък на нелегалните addon-и и хранилища , може да откриете в официалното wiki на Коди ... или поне така биха ви казали адвокатите, ако ги питате по въпроса. На практика нелегални addon-и няма, защото те по никакъв начин не нарушават или променят възможностите и правата на потребителите. Няма никаква разлика между достъпване на web сайт през интернет браузър или друго приложение от рода на Tapatalk или някакъв Kodi addon. След като компаниите създатели на браузърите не се държат отговорни за нелегалното достъпване на авторско съдържание през техните продукти, то същото се отнася и за създателите на Kodi добавки. Добавките функционират като web браузър и би следвало да се разглеждат като такива. Те не дават достъп до съдържание, което предварително да не е достъпно за останалите браузъри.

? Нелегален ли е неофициален addon, който нарушава ToS, въпреки, че не е вписан на страницата Banned_add-ons в официалното wiki на Коди;
Ако сте сигурни, че нарушава ToS - най-вероятно Да. Но е възможно и вие да грешите, защото ToS може да се тълкува по различни начини в и извън определен контекст.

Пожелавам Ви много приятни мигове с Kodi !
[Изображение: notrobosmall.jpg]
Отговори
#2
две ръководства за инсталиране на добавки
https://seo-michael.co.uk/how-to-install...-for-xbmc/ Fusion
https://superrepo.org/get-started/ SuperRepo
Отговори
#3
Добавки в KODI

Добавки
..........................................................................................................................................................................................
Добавките разширяват наличните възможности/функции или добавят нови такива.

Видове
..........................................................................................................................................................................................
Добавките са няколко основни вида:
  • Scrapers - тези добавки свалят метаинформация от уебстраници. Чрез тях се свалят обложки, информация за изпълнители, музикални албуми, музикални видеа, филми и др. от различни източници.
  • Lyrics add-ons - добавки за лирики. За визуализиране, търсене и сваляне на лирики.
  • Plugins и scripts - приставки и скриптове. Представляват малки приложения и джаджи. Това со обикновено добавки, които ви дават достъп до различни видео, аудио и други услуги.
  • Programs - програми. По-сложни добавки от скриптовете. Също могат да осигурят достъп до различни услуги, но също так и да предоставят значително по-сложни нови функции - например игра, прост браузър или интеграция с Asterisk (PBX).
  • Services - услуги. Добавки, които стартират заедно с XBMC.
  • Skins (themes) - облици (теми). Както много от приложенията създадени в домашни условия и в Kodi е заложена възможността за персонализиране на външния вид.
  • Subtitle add-ons - добавки за субтитри. Позволяват търсене и сваляне на субтитри, без напускане на XBMC.
  • Weather add-ons - добавки за метеорологична прогноза.
  • Web Interfaces - уебинтерфейс. Този тип добавки позволяват да преглеждате медийната си библиотека и боравите с плейлистите от разстояние чрез компютър. Други позволяват и контролиране на възпроизвеждането (стоп, пауза, плей и т.н.).
  • Application launchers - за стартиране на приложения. Kodi има раздел "Програми", който представлява пряк път за стартиране на програми директно от Kodi - например игра или браузър.
  • Repository add-ons - хранилище. Някой добавки просто осигуряват достъп до хранилища създадени и поддържани от трети лица. Бихте желали да инсталирате такава добавка ако ползвате добавка, която не е налична в официалното хранилище - в противен случай дадената добавка няма да бъде актуализирана автоматично.

Разпространение
...................................................................................................................................................................................

Kodi разполага с интегрирана платформа за разпространение на добавки. Чрез нея можете да разширявате функционалността на програмата без дори да я напускате и без досадни рестартирания - само с няколко бутона, благодарение на “Диспечера на добавки”. Той Ви дава дава достъп до различни хранилища с добавки, които съдържат постоянно нарастващ брой създадени и поддържани от общността добавки. Диспечерът е достъпен от
Код:
главното меню → Система → Настройки → Добавки
1).
Функционалността варира - за достъп до различни услуги (като YouTube, Vimeo, Grooveshark и др.), представяне на различни нови функционалности и облици. След инсталирането на Kodi ще имате достъп до официалното хранилище за добавки, но същевременно можете да ползвате и неофициални хранилища създадени от трети лица, съответно и добавките в тях. Единствено трябва да инсталирате добавка, която да ви даде достъп до даденото хранилище. Списък на хранилища можете за намерите тук.
Инсталиране
Съществуват дава начина за инсталиране на добавки:
  • Автоматичен - чрез диспечера на добавки. Веднъж инсталирана по този начин добавка тя ще бъде автоматично актуализиран при наличие на нова версия, без намеса от ваша страна. Това е едно от предимствата на инсталирането от хранилище чрез диспечера на добавки.
  • Ръчен - ако желаете можете да инсталирате и ръчно:
    • Обикновено добавките са налични за сваляне в архиви (например .zip файл). За да извлечете приставка от архива ѝ вероятно ще се нуждаете от архиватор - програма която работи с архиви. Пример за така програма е 7-zip (безплатна и с превод на български език). Версиите на Windows след XP разполагат с вградена поддръжка на .zip архиви, но архиваторите могат да боравят с далеч по-голям брой архиви. Вие трябва да свалите архива и да извлечете файловете на добавката в подходящата директория и да рестартирате XBMC. Внимание - подходящата директория зависи от ползваната операционна система. В този случай добавката няма да бъде актуализирана автоматично!
    • Вместо да търсите къде се намира подходящата директория можете да свалите архива на добавката (.zip файл) и след това да стартирането инсталирането ѝ от
      главното меню → Система → Настройки → Добавки | Инсталиране на добавка от .zip файл
    • 2). В отворилият се прозорец окажете местоположението на сваления от вас .zip файл и за останалото ще се погрижи XBMC.
Актуализиране
.......................................................................................................................................................................................
Добавките се актуализират автоматично, от Kodi при стартиране, само когато са инсталирани от хранилище през диспечера на добавки. Потребителят се уведомява със съобщение в долния десен ъгъл при актуализиране на дадена добавка. За ръчно инсталираните добавки потребителят трябва сам да проверява за актуализации и да сваля инсталира новите версии при наличие на такива.
Възможно е при актуализиране на добавка да се окаже, че новата версия съдържа грешка, която води до регресия във функционирането ѝ - да спре да работи или да не работят само дадени функции. За радост на нас - потребителите, разработчиците са се погрижили и са осигурили начин за справяне с този вероятен сценарий. Ако се сблъскате с подобен проблем можете да се върнете към предходната версия от
Код:
главното меню → Система → Настройки → Добавки → Моите добавки → Включени добавки → <вид–добавки> → <дадената–добавка> → десен бутон и избирате Информация | Върни стара версия
3).
Деинсталиране
..........................................................................................................................................................................................
Деинсталирането на добавки също става от диспечера на добавки. Ръчното изтриване на добавките не е препоръчително. Деинсталирането на дадена добавка става от
Код:
главното меню → Система → Настройки → Добавки → Включени добавки → <вид–добавки> → <дадената–добавка> | Деинсталирай
4).
Допълнителна информация
..........................................................................................................................................................................................
Допълнителни изисквания - Някои добавки се нуждаят от допълнителни файлове/настройки за да функционират – необходимата информация трябва да бъде налична в документация им или в посветената им тема в официалния форум.
Съществува и възможност за деактивиране/изключване на добавки -
Код:
главно меню → Система → Настройки → Добавки → Включени добавки → <вид–добавки> → <дадената–добавка>
5) и от появилия се прозорец изберете
Код:
Disable
.
1) System → Settings → Add-ons
2) Main menu → System → Settings → Add-ons | Install from zip file
3) Main menu → System → Settings → Add-ons → My Add-ons → <вида–на–добавката> → <дадената–добавка> → Add-on Information | Rollback
4) Main menu → System → Settings → Add-ons → Enabled Add-ons → <вида–на–добавката> → <дадената–добавка> | Uninstall
5) System → Settings → Add-ons → Enabled addons → <вид–добавки> → <дадената–добавка>
Отговори
#4
Инсталиране и конфигуриране
http://www.bestyoucanget.com/kodi.htm

Доста интересно за по неопитни особено стъпка 4 (Step 4 - Configure Add-ons) за създаване на вашата библиотека папки за телевизионни предавания и филми
Отговори
#5
TV SUPER TUGA KODI ADDON 2016 даже има и българките канали като AXN , bTV Action и много други Каналите могат да се отварят с iVue както и от самия (TV SUPER TUGA ADDON) може да го изтеглите от youtube под самия клип има връзка

[Изображение: image.png]
ето и видео как става :
https://www.youtube.com/watch?v=BmV7_skq16M
Отговори
#6
Здравей, нещо не искат да ми тръгнат български канали от тугата, да не би нещо да пропускам?
Отговори
#7
(19-02-2017, 13:11)nikolaypenev написа: Здравей, нещо не искат да ми тръгнат български канали от тугата, да не би нещо да пропускам?

Предполагам че не Забелязах напоследък че не работят всеки ден
Отговори
#8
Който има проблем с изтеглянето на добавка може да изтегли от тук :
https://ftp.heanet.ie/mirrors/xbmc/addons/helix/

или от тук http://toptutorials.co.uk/kodi/
Отговори
#9
Внимавайте при добавяне на съмнителни и непознати хранилища в Коди, защото вече има случаи на заразени добавки инсталиращи копачи на криптовалута !
[Изображение: notrobosmall.jpg]
Отговори
#10
Information 
Здравейте ! Чисто нов съм и нищо не разбрах защо Коди не ми отваря addons-а който му качих ?! След като маркирам отв. от зип фаил и посоча адона в дясно свети само - (Отказ) - (Добре) не реагира !
Дали не трябва да се бутне нещо по настройките ?

http://picbg.net/u/76586/63636/895234.jpg
Отговори


Теми, които вероятно са свързани...
Тема: Автор Отговори: Прегледи: Последна публикация
  Добавки за платени телевизии hotwheels 2 11,429 18-11-2019, 16:58
Последна публикация: xbmcbg
  Инсталиране на Kodi [Linux] SlaSerX 37 45,700 27-12-2017, 21:32
Последна публикация: shantros

Отваряне на: