Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Как да използваме Elementum пълноценно
#1
Здравейте!
В тази тема ще се опитам да обясня, как може да се ползва добавката Elementum, така че да бъде максимално удобна за ползвателите ѝ. В темата освен за инсталацията и настройването на добавката и помощните ѝ добавки, ще обърна внимание и на (поне за мен) изключително удобната и полезна функция за връзката ѝ със сайта Trakt.TV.

1. За инсталирането на добавката има няколко начина: 1. Инсталирате я от репо Мар33, но в този случай ще инсталирате пълната версия на добавката, която обхваща всички ОС, за които е направена. При това положение, разбираемо обемът на добавката ще бъде доста голям и за у-ва с по-малко памет не го препоръчвам. Отделно при всяка актуализация на добавката ще се сваля голям файл, който да я обновява и това допълнително ще увеличи обема на заеманата памет. За това препоръчвам втория начин: 2. Инсталирате версия на добавката само за ОС, на която ще ползвате Коди. Така мястото, което ще заема добавката ще се редуцира многократно и няма да заема почти никакво място на у-вото.
1.1. За целта трябва в меню Settings на Коди, да изберете File manager:

[Изображение: 1.png]

1.2. Избирате Add source:

[Изображение: 2.png]

1.3. Избирате полето None, за да се появи поле за писане:

[Изображение: 3.png]

1.4. В полето въвеждате следния адрес: http://martinstz.com/repo и натискате ОК, след което потвърждавате връзката пак с ОК:

[Изображение: 4.png]

1.5. Ако всичко е наред в списъка с източници ще се появи вързката към адреса, който въведохте:

[Изображение: 5.png]

1.6. Връщате се на началния екран на Коди и от там избирате Install from zip file:

[Изображение: 6.png]

1.7. Избирате връзката към адреса, който въведохте в т.1.4.:

[Изображение: 7.png]

1.8. От там избирате папка Elementum versions:

[Изображение: 8.png]

1.9. В тази папка са версиите на Elementum за всяка ОС с която е съвместим. От тук избирате коя версия да инсталира, според това, на какво у-во ще я инсталирате. За Андроид в 90% е версията android_arm, много рядко android_arm64 и досега никога не ми се е налагало да инсталирам android_x64 или android_x86. Има версия и за iOS - darwin_x64, но самият разработчик на добавката е писал, че не работи и няма решение за тази ОС. Има също така версии за Windows и Linux:

[Изображение: 9.png]

С това приключва инсталирането на Elementum. Самата добавка служи за торент клиент и за да може да търси в различни тракери, трябва да се инсталират помощни добавки наречени Burst.

Продължение в следващия пост:
Отговори
#2
2. Инсталиране на Burst добавки:
2.1. Връщате се в началния екран на Коди и избирате Install from repository (отиваме на тази стъпка, тъй като се предполага, че вече имате инсталирано репо Мар33, ако го нямате, то можете да го инсталирате от т.1.8.):

[Изображение: 10.png]

2.2. Избирате репо Мар33:

[Изображение: 11.png]

2.3. Отивате в секция Program add-ons и инсталирате Burst добавките. Добавката Elementum Burst осъществява връзка с множество международни тракери, като там има тракери, които не изискват регистрация и такива, които изискват. Аз лично от тези, които са без регистрация, ползвам MagnetDL, YTS и The Pirate Bay, а от тези, за които имам регистрация ползвам Rutracker и Кинозал. Elementum BurstBG осъществява връзка с българските тракери Замунда, Зелка, Арена и Energy-torrent. За да имате достъп до българските тракери, трябва да имате регистрация в сайтовете им и да въведете данните си в настройките на добавката, като там активирате съответния тракер, който искате да ползвате:

[Изображение: 12.png]

С това приключваме инсталирането на Burst добавките.

3. Настройки в Elementum и връзка с Trakt.TV:
3.1. Единствената настройка по добавката, която правя аз, е да увелича броя на резултатите от търсенето, които да се визуализират на екрана. Това става от Settings на добавката -> Appearance -> Elements per page:

[Изображение: 9-1.png]

3.2. За да свържем Elementum с Trakt.TV трябва да имаме регистрация в сайта. В този сайт има почти всички излезнали и излизащи филми и сериали, като за всеки от тях може да се прочете инфо, отзиви и най-полезното за мен - да се отбележи за гледане. Има две основни опции - Add to Collection и Add to watchlist Първата я използвам за сериали, а втората - за филми:

[Изображение: 13.png]

3.3. След като имаме регистрация, остава да свържем Elementum със сайта. Това става от настройките на добавката, където има специално меню Trakt. В него избираме Authorize Elementum on Trakt.tv. Като се избере тази опция, на екрана се визуализира прозорец, в който има код и указание, този код да се въведе на адрес trakt.tv/activate. След като въведете кода на съответния адрес и го потвърдите, давате ОК на провореца да го затворите и ако всичко е успешно, в полето Username ще Ви се изпише Вашето потребителско име за Trakt.TV:

[Изображение: 14.png]

3.4. След свързването на Elementum с Trakt.TV ще Ви се отключат допълнителни менюта в Elementum, които са свързани със сайта. За сериалите, влезте в добавката, изберете меню TV shows и там ще видите менюта, започващи с Trakt отпред. В менюто Trakt -> My Collection ще намерите отбелязаните в сайта сериали, а в менюто Trakt -> My Progress ще видите на всеки сериал, до кой епизод сте стигнали да гледате (тъй като има вероятност да сте започнали да гледате някой сериал преди да свържете добавката със сайта, ще трябва предварително или в сайта, или чрез приложението за Trakt.TV на телефон да отбележите епизодите, които сте изгледали, за да може коректно да се появят в менюто):

[Изображение: 15.png]

За филмите, като отворите добавката, изберете меню Movies и там ще видите менютата, свързани с Trakt.TV. В менюто Trakt -> My Watchlist ще видите всички филми, които сте маркирали в сайта за гледане и не сте ги изгледали. Тези, които вече са излезнали, имат времетраене вдясно, а тези, които още не са - са без времетраене. След като изгледате някой филм, той автоматично се премахва от списъка:

[Изображение: 16.png]

Веднъж като направите връзката с Trakt.TV остава само да си отбелязвате, какво искате да гледате и след това спокойно си го избирате от Elementum. Ако ползвате няколко у-ва, със свързването на Elementum с акаунта Ви в Trakt.TV, всичко което сте отбелязали, гледали и т.н. свързано с филмите/сериалите, се синхронизира на всички у-ва. Това е изключително удобно, особено ако следите няколко сериала, както аз правя! Така няма никакъв шанс да забравите до кой епизод сте стигнали или да изтървете излизането на новите епизоди! Също така спестява много време в търсене на филми и следенето им, дали са излезнали. Маркирате си ги в Trakt.TV и когато са налични, Ви се появяват в съответните менюта на добавката. Това всъщност е единствената добавка, която ползвам за гледане в Kodi, най-вече заради връзката ѝ с Trakt.TV! На телефона имам инсталирано приложението TV Show Tracker - trakt.tv client, което се инсталира свободно от Google Play и от там мога да следя всичко свързано със сериалите, които следя, както и да отбелязвам гледани епизоди, ако не съм ги гледал чрез Елементум.

Въпросните две менюта - My Progress и My Watchlist съм ги добавил във Фаворити на Коди и така имам директен достъп до тях:

[Изображение: 1.png]

Надявам се да съм бил полезен! Ако имате въпроси - пишете! Когато мога, ще отговоря!

Приятно гледане!
Връзка с репо Mar33: 
http://martinstz.com/repo/repository.mar33-3.3.33.zip
Отговори


Теми, които вероятно са свързани...
Тема: Автор Отговори: Прегледи: Последна публикация
  Elementum Nova beatfan 6 11,907 04-09-2019, 16:43
Последна публикация: alvan

Отваряне на: