Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Как да инсталирате VPN на LibreELEC
#1
Question 
На пръв поглед не изглежда лесно да инсталирате VPN на LibreELEC, особено ако все още не сте експерт по платформата. Днешното ръководство на обикновен език ще ви преведе през процеса на инсталиране на VPN чрез добавката за VPN мениджър на Kodi, след което ще я конфигурирате за най-бързите и най-сигурните потоци само за минути.







Използването на VPN на LibreELEC е толкова необходимо, колкото и на всяка друга платформа. За съжаление, операционната система има много ограничени възможности по отношение на стартирането на външен софтуер, което прави това сложна задача. Благодарение на страхотната малка добавка на Kodi, можете да настроите VPN връзка направо от Kodi, елиминирайки необходимостта от външен VPN клиентски софтуер. И с всички добри VPN доставчици, използващи стандартен протокол , този метод работи с всички тях.



Ще ви представим добавката VPN Manager и ще ви покажем как да я инсталирате. А след инсталирането ще ви покажем и как да го конфигурирате и, още по-важно, как да го използвате. Няма да приемем, че сте експерт, така че ще завършим нашата дискусия, като обясним какво е VPN, как работи и какво защитава . И тъй като може да не сте запознати с LibreELEC, ние също ще направим кратък преглед на услугата, преди да разгледаме нашите инструкции за инсталиране на VPN.







Предимства на LibreELEC



Основното предимство на LibreELEC е, че не надува системата, на която работи с всякакви ненужни модули и софтуер. Има всичко необходимо за Kodi – включително самия Kodi – и нищо повече. Когато стартирате устройство, работещо с LibreELEC, Linux стартира автоматично и всъщност не можете да излезете от Kodi и да се върнете към операционната система.



Проблемът с инсталирането на VPN на LibreELEC



И така, как се инсталира VPN клиент на LibreELEC? Както видяхме, минималистичната ОС не може да прави нищо друго освен да стартира Kodi. Няма инсталатор на пакети под LibreELEC. Няма дори начин, по който човек може да използва командния ред, за да въвежда команди за получаване и инсталиране на външен пакет. И така или иначе LibreELEC няма потребителски интерфейс освен потребителския интерфейс на Kodi. Как тогава бихме могли да конфигурираме VPN и да взаимодействаме с VPN клиента? Идеалното решение следователно би било VPN клиент, работещ директно в Kodi.



Решението – Инсталиране на добавката Zomboided VPN Manager



Страхотната новина е, че такова решение съществува. И приема формата на – може би сте се досетили – добавка на Kodi. Нарича се добавка Zomboided VPN Manager. Тази добавка е съвместима с повечето доставчици на VPN, тъй като почти всички използват стандартни протоколи. От добавката ще можете да изберете вашия VPN сървър, да установите VPN връзката и да я прекъснете, когато сте готови.



Подобно на много добавки, инсталирането на добавката VPN Manager е многоетапен процес. Първо трябва да инсталирате подходящото хранилище. След това от това хранилище можете да инсталирате действителната добавка. И за да направим нещата малко по-предизвикателни, хранилището трябва първо да бъде изтеглено ръчно, тъй като не е достъпно чрез пътека за източник на медии на Kodi, както повечето други. Но не се притеснявайте, нашите подробни инструкции трябва да направят този процес лесен, макар и може би малко по-сложен.



Изтегляне на хранилището и прехвърлянето му във вашия медиен плейър



Първата стъпка е да изтеглите инсталационния файл на Zomboided repository във вашия медиен плейър. За по-голяма простота, нека приемем, че това е Raspberry Pi. Процесът би бил същият с всяко друго устройство, работещо с LibreELEC.



Но тъй като LibreELEC няма потребителски интерфейс и още по-малко браузър, как може да стане това? Ето защо това е малко по-сложно от обикновено. И ще ви трябва USB флаш устройство, за да го направите.



Първо поставете USB флаш устройството във вашия компютър. След това изтеглете инсталационния файл на Zomboided Repository от GitHub на адрес, като щракнете върху тази връзка .



Когато щракнете върху връзката по-горе, ще бъдете помолени да изберете местоположение за изтегляне. Нашият съвет е да го запишете директно на USB флаш устройството. Това ще ви спести проблемите да го копирате след това.



Останалата част от настройката ще бъде извършена от устройството за медиен плейър LibreELEC.



Инсталиране на Zomboided Repository на LibreELEC



Първото нещо, което трябва да направите, е да поставите USB флаш устройството с инсталационния файл на Zomboided Repo в един от USB портовете на Raspberry Pi.





След това от началната страница на Kodi трябва да щракнете върху Добавки в левия панел и след това да щракнете върху иконата на браузъра за добавки в горния ляв ъгъл на екрана. Това е тази, която прилича на отворена кутия.





След това от екрана на браузъра за добавки щракнете върху Инсталиране от zip файл .



Отидете до USB флаш устройството и щракнете върху repository.zomboided.plugins-1.0.0.zip, за да стартирате инсталацията на хранилището.



[Изображение: Select-Zip-File.png]



След няколко секунди съобщение в горния десен ъгъл на екрана потвърждава инсталацията на хранилището.







Инсталиране на VPN мениджъра от неговото хранилище



От тази стъпка нататък останалата част от инсталационния процес е доста стандартна. Все още трябва да сте на страницата на браузъра за добавки. Ако не сте, върнете се към него.



Сега щракнете върху Инсталиране от хранилище .



[Изображение: Install-from-Repo.png]



Кликнете върху Zomboided хранилище за добавки . Подредени са по азбучен ред, така че трябва да е един от последните в списъка.



[Изображение: Zomboided-Repo.png]



Щракнете върху Услуги и след това върху VPN мениджър за OpenVPN .



[Изображение: Click-VPN-Manager.png]



Щракнете върху Инсталиране в долния десен ъгъл на следващия прозорец.



[Изображение: VPN-Manager-add-on-screen.png]



След много кратко време друго съобщение в горния десен ъгъл на екрана ще потвърди успешното инсталиране на добавката.



[Изображение: VPN-Manager-Install-complete.png]



Конфигуриране и използване на добавката Zomboided VPN Manager



Стартирате добавката VPN Manager, като щракнете върху нейната икона. Ще го намерите, като първо щракнете върху Добавки в левия панел на началния екран на Kodi, след това върху Програмни добавки . При стартиране ще бъдете посрещнати от главното меню на добавката.



[Изображение: VPN-Manager-Home-Screen.png]



Преди да можете да използвате добавката, трябва да я конфигурирате с правилните параметри за вашия конкретен VPN доставчик. Нека да видим как се прави това.



От главното меню щракнете върху Настройки на добавките .



[Изображение: VPN-Manager-Configuration.png]



Първо, трябва да конфигурирате вашите VPN параметри. След като се уверите, че VPN конфигурация е избрана в левия панел, до VPN доставчик, щракнете върху стрелките , за да преминете през наличните VPN доставчици, докато вашият доставчик се покаже.



След това въведете вашето потребителско име и парола. Можете да оставите останалите параметри на стойността им по подразбиране.



След това трябва да щракнете върху VPN връзки в левия прозорец



[Изображение: VPN-Manager-Connections.png]



Щракнете върху Първа VPN връзка и ще видите, че добавката започва да се свързва с VPN. След като добавката се свърже, ще видите списък със сървъри, към които да се свържете. Изберете желания сървър. Вече сте свързани с VPN.



Ако искате, можете да добавите връзки към други сървъри. Например, можете да имате една към сървър в САЩ , една към сървър в Обединеното кралство, една към сървър в Канада и да превключвате от една връзка към друга в зависимост от това къде по света искате да изглежда, че се намирате.



И има още...



Друга много интересна функция на добавката VPN Manager е филтърът за добавки .



[Изображение: VPN-Manager-Add-on-Filter.png]



От този екран можете да посочите добавки, които не използват VPN, така че VPN връзката да прекъсва автоматично, когато ги стартирате. Можете също така да свържете конкретни добавки с конкретни VPN връзки. По този начин, ако имате една конкретна добавка, която изисква VPN към определено местоположение, можете да автоматизирате връзката.



Обратно към главното меню на добавката, нека да видим какви други опции са налични. Те няма да имат нужда от много обяснения, тъй като всички те са доста очевидни. Показване на VPN състояние е ясно. Същото е и Промяна или прекъсване на VPN връзки . Цикълът през първичните VPN връзки ще направи точно това, а филтрирането на добавките на пауза се използва за временно спиране на филтъра за добавки, който току-що описахме.







Източник: addictivetips.com
Отговори
#2
Много полезна добавка. Може да се ползва и с домашни ВПН сървъри. Да добавя един примерен случай в който върши перфектна работа.



Почти всички съвременни домашни рутери поддържат създаване на ВПН връзка т.е. рутера играе ролята на ВПН сървър. Може да се вържете към него от всякъде и да прекарвате интернет трафика си през него. Така ако сте конфигурирали домашния си рутер като ВПН сървър и се вържете към него, ще изглежда, че сте си у вас, а всъщност ще сте съвсем другаде. Защо е нужно това? Повечето доставчици на IPTV, музикални и други стрийминг услуги предлагат семейни планове за достъп до услугата си само ако услугата се използва в едно домакинство т.е. ако всички потребители са с едно и също IP.

Прекарвайки трафика си през ВПН сървъра, вие винаги ще изглеждате, че сте в едно домакинство, което ще се води там където е рутера.



Конфигурацията на ВПН сървър на рутер е бърза и лесна и в Интернет има много информация за това.
Отговори


Теми, които вероятно са свързани...
Тема: Автор Отговори: Прегледи: Последна публикация
  Проблем с mount на network share под LibreELEC 8 ZZlatev 11 132 , 22:43
Последна публикация: ZZlatev
Information LibreELEC върху PC с nVidia карта Majide 0 765 17-09-2022, 17:21
Последна публикация: Majide
  Имате ли проблеми с LibreElEC 18.4?? Di40 7 11,446 24-11-2019, 17:15
Последна публикация: Di40
  LibreELEC: Ace Stream ZZlatev 1 5,122 20-09-2019, 22:30
Последна публикация: ZZlatev
  Инсталиране на неофициален LibreELEC на устройства с Amlogic S905 / S912 b_ignatov 31 35,470 22-08-2019, 11:56
Последна публикация: dombodombo

Отваряне на: