Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[FAQ] Що е то scrobbling и trakt.tv?
#1
Information 
Здравейте, 
по молба на harry_gg пускам малък списък с въпроси, които да помогнат на начинаещите и прохождащите в гледането на стриймнати сериали и филми.

Какво е scrobbling?
Spotify май въведоха този термин, чийто буквален превод е без значение. На практика значи, че всеки пък след като гледате или слушате някой файл/стрийм се праща заявка до сървър, който пази библиотека на всичко, което сте гледали или слушали.

Какви са ползите от scrobbling?
В зависимост от нуждите и потребителските навици на всеки, ползите могат да бъдат различни. В общия случай той ви помага да следите докъде сте стигнали с консумацията си на медия(кои сериали следите, до кой епизод сте стигнали), като също може да ви дава препоръки за това какво да гледате/слушате още на базата на досега видяното.

Как работи scrobbling?
Или нативно имплементиран в приложението, или с плъгин/аддон. За потребителя няма особена разлика, но използва web api(най-често RESTful), към което приложението или аддон-а изпращат заявки в определени моменти.

Какво общо имат scrobbling и kodi?
Допирната им точка е библиотеката(library). Коди извървя дълъг път, за да стане толкова универсален и разширяем. Много от първите потребители го ценяха именно заради библиотеката, която позволяваше да се създава колекция от медия файлове и да се каталогизира по всевъзможни начини. Scrobbling-а в общи линии премества тази библиотека в web, като я прави достъпна за множество устройства, пък и дава унифициран интерфейс.

Кои са популярни scrobbling услуги?
Spotify, last.fm, trakt.tv . Първите два са концентрирани върху музиката, докато trakt се фокусира върху видео съдържанието. Бъдете така добри да допълните списъка.

Безплатен ли е scrobbling-a?
До голяма степен - да. Специално trakt.tv имат опция за vip абонамент, който просто премахва рекламите.

Как да ползвам trakt.tv и kodi заедно?
Досега беше задача на разработчиците да имплементират api-то, но вече имат официален аддон, който е и доста по-надежден. Можете да ауторизирате Quasar, The Royal We, Genesis и да пазите съдържанието от това какво сте гледали между аддоните на едно място. Просто се регистрирате на сайта и добавяте ауторизации за отделните приложения. Интеграцията не е ограничена само до kodi, ами може да връзвате и Plex, Windows Media Center и други home theater платформи.

Кой е чест сценарий за ползване на trakt.tv?
Ако следите сериали или пък филми, можете да ги добавяте в списъци(Watchlist, Collection, Anticipated list), който
да виждате в съответните addon-и. The Royal We например ви показва личният ви календар със съдържание, като може да следите какво сте гледали и какво излиза, за да не изпускате края на сериалите.

Ако имате допълнителни въпроси, ще се радвам да отговоря и да ги добавя във листа.
Отговори
#2
Преместих го в раздела за "Ръководства..."
Отговори
#3
Sertys, пробвал ли си как работи с 24/7 сериалите като този?

Код:
#EXTINF:-1, The Simpsons (English)
http://veetle.com/index.php/hls/streamMbrFast/52dada61bdf13_/stream.m3u8

Надявам се канала да не падне след активен free ride преди експеримента.  Smile Ако е паднал на ЛС ще ти изпратя друг подобен при необходимост.
Отговори
#4
Аз мислех, че им е минало времето на тия канали.
Ако има метаданни и veetle аддон-а вика тракт, би трябвало да ги пази. Иначе не е болка, защото коди си ги маркира като гледани, нали?
Отговори
#5
Много добра интеграция с Trakt.tv има добавката SALTS. Особено е удобна при гледане на сериали на няколко устройства с Коди. Гледаш на едното и синхронизира с Trakt.tv, какво си гледал. После като пуснеш на другото у-во и са отбелязани гледаните епизоди. Така винаги и на всяко у-во имаш актуална информация до кой епизод си стигнал. Също така извежда инфо за предстоящите епизоди. Има и календар за събитията, които следиш. Аз лично след като си настроих SALTS спрях да ползвам всички останали добавки за филми и сериали, защото тук всичко ми е на едно. Ако искам да добавя филм за гледане или сериал, влизам в Trakt.tv, добавям го към колекциите и веднага ми се появява в списъка за гледане.
Връзка с репо Mar33: 
http://martinstz.com/repo/repository.mar33-3.3.33.zip
Отговори
#6
А SALTS поддържа ли alluc.ee? Защото напоследък оттам взимам най-бързите и качествени стриймове. Всичко останало е ненадеждно.
Отговори
#7
(13-05-2016, 20:19)sertys написа: А SALTS поддържа ли alluc.ee? Защото напоследък оттам взимам най-бързите и качествени стриймове. Всичко останало е ненадеждно.

Да. Поддържа. Има възможност за настройване как и от кои стриймове да възпроизвежда. Аз съм подредил приоритетите 1-во да търси качество, после по рейтинг, по гледания и т.н. Има и възможност за сваляне на филм или епизоди от сериал. Има и история на гледаното. Много функционалности има. Ако някой е заинтересован, има едно подготвено туториалче как да се инсталира и настрои за работа с Trakt.tv. Мога да дам линк. Но пак да подчертая, няма собствена библиотека от филми и сериали, а работи с Trakt.tv. Каквото си отбележиш там, че искаш да гледаш или да следиш, това ти се появява в колекциите и него гледаш. Аз примерно на работа си преглеждам какво интересно има в Trakt-а, а там има всички филми и сериали, за които се сетите, маркирам си кой искам да гледам и като се прибера, пускам си тв бокса, отивам си на колекциите и те са там Wink Голямо удобство е, поне за мен!
Връзка с репо Mar33: 
http://martinstz.com/repo/repository.mar33-3.3.33.zip
Отговори
#8
(13-05-2016, 23:52)martinstz написа: Много функционалности има. Ако някой е заинтересован, има едно подготвено туториалче как да се инсталира и настрои за работа с Trakt.tv. Мога да дам линк. Но пак да подчертая, няма собствена библиотека от филми и сериали, а работи с Trakt.tv.

Може ли ръководството, че го инсталирах днес и още не мога да се оправя....! Cool
Отговори
#9
Здравей!
Ето линк за ръководството по което аз си правих настройките:
http://dox.bg/files/dw?a=6485e65ca3
Успех!
Връзка с репо Mar33: 
http://martinstz.com/repo/repository.mar33-3.3.33.zip
Отговори


Отваряне на: