Оценете темата:
  • 5 гласа - средно 3.8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Инсталиране на "добавки"
#1
Lightbulb 
Ако устройството на което имате инсталиран Kodi е с достъп до интернет, тогава ще можете в пълна сила да разгърнете скрития потенциал на центъра за забавления (Kodi). Стандартно (без необходимост от интернет свързаност), той може да визуализира локално съдържание, намиращо се на твърд диск (вътрешен или външен), флаш памет, мемори карта, свързан смартфон, таблет или фотоапарат, както и да възпроизвежда споделено съдържание в рамките на локална мрежа (кабелна или безжична). Ако обаче осигурите на въпросното устройство интернет връзка, инсталацията на Kodi ще може да ви осигури достъп до стотици източници на видео по заявка (VoD), музика по заявка, разглеждане на изображения, дори четене на манга през вече любимото ви приложение - Kodi. Разглеждайки в официалното Addon хранилище или някое от неофициалните (създадени от фенове и ентусиасти), ще намерите богато разнообразие от допълнения за Kodi, наречени addon или на български "добавки" или още "приставки". Като аналогия може да ги оприличите със смарт приложенията за телевизори или смартфони. Естествено Kodi спокойно може да работи инсталиран директно и на смарт телевизор (с андроид) или на смартфон, таблет, компютър, STB или едноплатков компютър. Прегледайте описанието на дадена "добавка" и нейното лого за да се ориентирате за какво може да ви послужи тя. В българския Kodi Фен-Форум, има специален раздел за "добавките", които родни програмисти са създали специално за употреба в нашата страна. Изберете желаната от вас "добавка" и кликнете на бутона за инсталиране. Приставката (App-a) автоматично се изтегля и инсталира заедно със всички свои зависимости. Оттук насетне, Kodi ще има грижата да проверява за актуализации и да ги инсталира напълно автоматично. В случай, че сте инсталирали дадена "добавка" ръчно като ZIP файл, вероятно ще трябва и занапред да продължите да прилагате сами излезлите обновления. Инсталацията през хранилище винаги е за предпочитане, защото спестява много време и усилия от ваша страна. Как става всичко това на практика, може да видите на някое видео в YouTube, но се надявам това да не ви обърка повече, отколкото да ви ориентира.

? Използването на неофициалните хранилища опасно ли е
- ДА, носи малка степен на риск, че ZIP файловете могат да бъдат инфектирани с malware от трети лица с достъп до хранилището

? Какви тогава са вариантите, ако не намирам каквото търся в официалното хранилище
- Инсталирайте всичко ръчно (от ZIP файл), като вземате директно въпросните ъпдейти от самите разработчици (това е най-безопасният вариант);
- Инсталирайте си десетина или колкото искате малки хранилища (за всеки разработчик - неговото хранилище) и ще трябва да се доверите както на десетте разработчика, така и на хората стопанисващи техните хранилища (най-лош вариант);
- Инсталирайте си най-голямото неофициално хранилище, в което има почти всичко: SuperRepo и ще трябва да се доверите само на съответните разработчици и собственика на SuperRepo (компромисен вариант).

? Какво е официален addon
Официален е този addon, който е създаден от компанията предоставяща VOD услуги или друг вид електронна услуга, за която може да се създаде Kodi addon. Примери за официални addon-и са bgtime.tv (mytv.bg), Plex for Kodi и още няколко. Официалните addon-и са със сигурност 100% легални.

? Какво е неофициален addon
Неофициален addon е този, създаден от трета страна/лице, а не от компанията доставчик на съответна услуга. Стига функционалността на въпросния addon да не нарушава ToS (Terms of Service) на компанията "майка" за тази услуга, addon-нът не е нелегален, а допустим и влиза в категорията неофициални. Повечето от съществуващите разширения за Коди са именно такива. Примери: YouTube, Spotify, Netflix, Amazon Prime.

? Какво е нелегален addon
Това е неофициален addon, който предоставя безплатен/нерегламентиран достъп до съдържание или услуги - обект на неуредени авторски права или сродни на тях права. Актуален списък на нелегалните addon-и и хранилища , може да откриете в официалното wiki на Коди ... или поне така биха ви казали адвокатите, ако ги питате по въпроса. На практика нелегални addon-и няма, защото те по никакъв начин не нарушават или променят възможностите и правата на потребителите. Няма никаква разлика между достъпване на web сайт през интернет браузър или друго приложение от рода на Tapatalk или някакъв Kodi addon. След като компаниите създатели на браузърите не се държат отговорни за нелегалното достъпване на авторско съдържание през техните продукти, то същото се отнася и за създателите на Kodi добавки. Добавките функционират като web браузър и би следвало да се разглеждат като такива. Те не дават достъп до съдържание, което предварително да не е достъпно за останалите браузъри.

? Нелегален ли е неофициален addon, който нарушава ToS, въпреки, че не е вписан на страницата Banned_add-ons в официалното wiki на Коди;
Ако сте сигурни, че нарушава ToS - най-вероятно Да. Но е възможно и вие да грешите, защото ToS може да се тълкува по различни начини в и извън определен контекст.

Пожелавам Ви много приятни мигове с Kodi !
[Изображение: notrobosmall.jpg]
Отговори


Съобщения в темата
Инсталиране на "добавки" - от Majide - 10-11-2015, 17:15

Теми, които вероятно са свързани...
Тема: Автор Отговори: Прегледи: Последна публикация
  Добавки за платени телевизии hotwheels 2 11,589 18-11-2019, 16:58
Последна публикация: xbmcbg
  Инсталиране на Kodi [Linux] SlaSerX 37 46,608 27-12-2017, 21:32
Последна публикация: shantros

Отваряне на: