Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Работно заглавие] service.tvarchivebg
#1
Lightbulb 
Замислих се... След като прочетох статия, че вече „Хората не гледат телевизия“. И наистина е така (в моето семейство), а предполагам и в много други. След като се запознах с XBMC, спрях да гледам видеоклипове в Youtube и VBOX7 през браузъра; ограничих почти до нула тегленето на торенти, защото през стрийминг добавките за Kodi (предишно име: XBMC) намирам всичко, което ме интересува, а от версия 12.0 Frodo насам се поддържа и IPTV чрез интеграция с PVR сървъри в специален раздел. Но какво гледат хората днес, освен стрийминг услугите? Според въпросната статия, гледат „Интерактивна телевизия“. Всеки компетентен по въпроса, ще ви потвърди, че „такова животно нема“! Това са две отделни услуги, предлагани заедно като пакет услуги:

- стандартна линейна IPTV, която се гледа по познатия начин: реклами, реклами ... и между тях, от време на време филм. Каквото ви пуснат отгоре. Просто преносната среда е мрежа за данни (оптика, мобилна мрежа от високо поколение или в най-лошия случай DSL по UTP кабел), защото това излиза много по-евтино на доставчиците: да управляват една мрежа за данни, вместо няколко отделни независими мрежи, на различни технологии.

- видео по заявка (VoD) на излъчените предавания по съответните канали – т.нар. ТВ Архив.

Въпросния ТВ Архив е черешката на тортата на телеком операторите и използват най-вече него в своите натрапчиви реклами, само и само да подпишете загробващ договор с тях. За да предлагат тази функционалност за гледане излъчените филми и предавания на запис, те използват огромна инфраструктура, за да осигурят достъпа на хилядите си абонати. И да се върнем в началото> Замислих се, а не може ли да си направим този ТВ архив и сами, без да им ставаме абонати? Защо ли? Ами тъкмо си харесаме нещо за гледане в следработно време в EPG изгледа с разписанието на каналите и какво да видим!? Ами то вече е свършило. Ако решите да си инсталирате в Kodi някой от плъгините за интеграция с истински PVR сървър, в него може да настроите кой филм да се запише в бъдеще време (преди да започне излъчването му по даден канал) или някое предаване/сериал да се записва регулярно... Но това е вече силно архаичен подход и затова ТВ Архива с директен достъп до записите на всички вече излъчени заглавия в програмната схема е толкова съблазнително решение: не изисква инфраструктура от страната на потребителя (да разполагате със собствена сървърна ферма, харчеща ток няколко гигавата + такси пренос и зелена енергия + всичките й стотици настройки, загубеното време по поддръжката и т.н.)... Има ли нужда да продължавам с хвалбите към услугата ТВ Архив? Ако сте дочели до тук внимателно, значи НЕ. И в пореден момент на умопомрачение, заради високо кръвно и други простотии, ми хрумна следната концепция:

Работно заглавие: service.tvarchivebg


1. Инсталация от потребителя
Потребителя инсталира ръчно само една Коди добавка (от ZIP файл или по-вероятно от някое БГ хранилище). Това е;


2. Настройки от потребителя
Тази добавка, да не изисква никакви настройки. НИКАКВИ! Лесно и просто;


3. Използване на ТВ Архива
[Изображение: 2023-08-23-20-43-02.png]
Потребителя влиза в раздел Телевизия> Справочник и си избира вече отминало предаване назад във времето.
[Изображение: 2023-08-23-20-42-33.png]
При клик върху него се отваря списък с източници, където това заглавие може да бъде открито. Избирате един от вариантите и започва търсене по заглавието, жанра и номера на епизода в съответния източник. Извеждат се резултатите какво е открито и избирате вече за последно какво да отворите и почвате да гледате. Да, тук има няколко клика с ОК бутона и стрелките в повече, но резултата ще си заслужава.


Няма да претърсвате по няколко Addon-a един след друг за да откриете това, което търсите. Няма дори да се налага да попълвате какво търсите в полето за търсене – всичко ще става автоматично, доколкото е възможно.


4. Въпроси и отговори
- Какво ще ви трябва за да функционира този ТВ архив?
  • Kodi – имаме го;
  • PVR IPTV Simple Client – имаме го;
  • Хранилища за Kodi Addon-и – имаме ги;
  • EPG– предлагаме два независими проекта за разписание в този форум, а има и други-външни на разположение! Имаме го;
  • Плейлиста с канали – програмистите ще ви я подготвят. Ще го имаме;
  • Самият Addon за ТВ Архива – програмистите ще направят и това. Ще имаме и това;

- Как ще функционира този addon? Откъде ще се вземат записите на предаванията?
PVR IPTV Simple Client поддържа отваряне на виртуални връзки към другите инсталирани addon-и в Kodi. Примери за това, може да прочетете в моята статия Създаване на плейлиста за... При опит за гледане на предаването „Тайни и загадки“ по БНТ1, ТВ Архива ще предложи да търсите за него в Kodi добавката за BNT, която фигурира в българските хранилища за добавки. Ако я нямате инсталирана, Kodi ще ви предложи автоматично да я инсталира, за да може да я използвате. Ако пък вече я имате, ще последвате предложението и ще започне автоматично търсене, без да се налага сами да пишете с дистанционното какво търсите и накрая отсейте желаното измежду резултатите. Екипа програмисти реализиращи проекта ще предлагаме подходящи стрийминг услуги, към които да ви пренасочим за автоматизирано търсене според ТВ канала по който се излъчва избраното от вас заглавие:

БНТ каналите > добавката за БНТ;
БТВ каналите > БТВ Плюс или Войо;
НОВА ТВ каналите > Нова Плей;
HBO и Cinemax > MAX (HBO Max);
Nickelodeon > SkyShowtime;
Disney > Disney+;
и т.н.

Ще предлагаме като URL адрес: специално подготвена от нас плейлиста и EPG файл за нея. Те ще се въвеждат в PVR IPTV Simple Client автоматично, при стартиране на ТВ Архив-а, реализиран като service addon (в най-лошия случай, PVR IPTV Simple Client ще бъде конфигуриран ръчно, но само толкова). Хората обичат да им е лесно и просто, затова да опитаме да го направим такова!


- Ще се предлага ли ТВ Архива за всички БГ канали?
НЕ. Само за селекцията от канали, за които сме намерили поне една подходяща дестинация. Под дестинация разбирайте вече направен addon за Kodi, който може да се инсталира от някое хранилище;


- Това ми звучи някак познато. Нямаше ли направено нещо подобно?
Да, така е. Вероятно имате предвид PseudoTV Той не е пригоден за нашия регион и изисква много по тясна интеграция с отделните addon-и и изобщо се конфигурира трудно, което автоматично го прави непригоден за нашата целева група ползватели.


- Ами ако в предложените източници/стрийминг услуги няма/липсва това, което търся? Какво правим тогава?
Като последен вариант за дестинация, може да предложим търсене в родните P2P мрежи, където се споделя екранна продукция за да увеличим шанса да откриете, това, което сте си харесали. #Elementum (светнаха ли лампичките!?)


- Ще се предлага ли гледане на живо извън EPG изгледа?
НЕ. ТВ Архива ще бъде конфигуриран в отделен профил на PVR IPTV Simple Client, а последните му няколко версии насам поддържат отделни профили за различни IPTV доставчици, всеки със своя плейлиста, EPG и други настройки. Накратко, ако имате абонамент/източник за IPTV, ще можете да си го въведете в PVR IPTV Simple Client, но в отделен профил от този на ТВ Архива!


- Колко ще ни струва това удоволствие?
На ползвателите Нищо в повече на това, за което в момента си плащате (като независими стрийминг услуги). Ако не желаете да плащате - недейте и ще можете да ползвате всички безплатни дестинации към услуги, които не изискват абонамент. Ако продължите да си плащате (за MAX примерно, ще имате една много надеждна дестинация със стабилна връзка и професионално направени субтитри/дублаж на съдържанието).
[Изображение: notrobosmall.jpg]
Отговори
#2
Radarr/Sonarr за TV ли Smile
Голям проект !
Отговори
#3
(05-09-2023, 16:07)Topper написа: Radarr/Sonarr за TV ли Smile
Голям проект !
Да, нещо подобно. Все още изчаквам за вашите мнения, но никой не казва нищо Rolleyes
[Изображение: notrobosmall.jpg]
Отговори
#4
(05-09-2023, 18:02)Majide написа:
(05-09-2023, 16:07)Topper написа: Radarr/Sonarr за TV ли Smile
Голям проект !
Да, нещо подобно. Все още изчаквам за вашите мнения, но никой не казва нищо Rolleyes

Ами какво да кажа, казах го - голям проект! Лично аз правих нарочен сървър с TVH за да мога да имам връщане на канали (които липсваха в моят оператор) 24ч назад и бих казал, че е много ресурс, време и усилия. Да, сега има услуги, от които може да се вземат минали предавания, но не са много. Повече ми звучи като портал с TS за източник, но и това няма как да стане, поне не масово.
Отговори
#5
(07-09-2023, 09:50)Topper написа: ... звучи като портал с TS за източник, но и това няма как да стане, поне не масово.
Така, както съм го замислил, ще бъде: Безплатно, Лесно за пускане (без настройки), без конкретен личен/частен портал... Като източници ще се използват местните доставчици на VoD, където родните предавания и филми/сериали така или иначе ги има качени за гледане на запис. Разбирайте, че не говоря за гледане през Timeshift с интеграция на EPG. Не. Говоря за обикновен VoD, който не се предлага от един или друг конкретен доставчик, а по-скоро цялостно решение за търсене и намиране на съдържание, подобно на www.justwatch.com

За разработчици: Като разгледах подробно тази страница, където са обяснени вариантите за catchup в PVR IPTV Simple Client, не виждам как да се изпраща заглавието на филма/предаването към service.tvarchivebg... Могат да се изпращат само времена, като начало, край, продължителност и това е.

План Б: service.tvarchivebg да бъде направен като видео plugin.video.tvarchivebg и да се пуска като такъв. При отварянето му, ще се разлиства вертикален списък с поддържаните канали (Directory Item, зареждан през JSON от контролния сървър). След отваряне на дадения канал, ще се разлиства списък с предаванията по този канал подредени по време от XMLTV файла с разписанието (трудоемко). При избора на даденото заглавие, самия addon ще знае какво е избрано и според името на канала (чието предаване е избрано) ще върне като резултат директория с пренасочвания към подходящи addon-и за гледане на това заглавие.

Когато на контролния сървър бъде добавен нов канал към JSON списъка, в главното меню на добавката той ще се появи моментално - без необходимост от пускане на актуализация на цялата добавка.
[Изображение: notrobosmall.jpg]
Отговори
#6
(07-09-2023, 18:30)Majide написа:
(07-09-2023, 09:50)Topper написа: ... звучи като портал с TS за източник, но и това няма как да стане, поне не масово.
Така, както съм го замислил, ще бъде: Безплатно, Лесно за пускане (без настройки), без конкретен личен/частен портал... Като източници ще се използват местните доставчици на VoD, където родните предавания и филми/сериали така или иначе ги има качени за гледане на запис. Разбирайте, че не говоря за гледане през Timeshift с интеграция на EPG. Не. Говоря за обикновен VoD, който не се предлага от един или друг конкретен доставчик, а по-скоро цялостно решение за търсене и намиране на съдържание, подобно на www.justwatch.com
За това казах като контрапункт на идеята ти, че няма как да е с портали. Губи се замисълът ти.

(07-09-2023, 18:30)Majide написа:
(07-09-2023, 09:50)Topper написа: ... звучи като портал с TS за източник, но и това няма как да стане, поне не масово.
Така, както съм го замислил, ще бъде: Безплатно, Лесно за пускане (без настройки), без конкретен личен/частен портал... Като източници ще се използват местните доставчици на VoD, където родните предавания и филми/сериали така или иначе ги има качени за гледане на запис. Разбирайте, че не говоря за гледане през Timeshift с интеграция на EPG. Не. Говоря за обикновен VoD, който не се предлага от един или друг конкретен доставчик, а по-скоро цялостно решение за търсене и намиране на съдържание, подобно на www.justwatch.com
За разработчици: Като разгледах подробно тази страница, където са обяснени вариантите за catchup в PVR IPTV Simple Client, не виждам как да се изпраща заглавието на филма/предаването към service.tvarchivebg... Могат да се изпращат само времена, като начало, край, продължителност и това е.

План Б: service.tvarchivebg да бъде направен като видео plugin.video.tvarchivebg и да се пуска като такъв. При отварянето му, ще се разлиства вертикален списък с поддържаните канали (Directory Item, зареждан през JSON от контролния сървър). След отваряне на дадения канал, ще се разлиства списък с предаванията по този канал подредени по време от XMLTV файла с разписанието (трудоемко). При избора на даденото заглавие, самия addon ще знае какво е избрано и според името на канала (чието предаване е избрано) ще върне като резултат директория с пренасочвания към подходящи addon-и за гледане на това заглавие.

Когато на контролния сървър бъде добавен нов канал към JSON списъка, в главното меню на добавката той ще се появи моментално - без необходимост от пускане на актуализация на цялата добавка.
Не връща ли точно начален час EPG-то (което напоследък е някаква невероятна каша, визирам Bulsatcom, Tplay, че даже и кабелни доставчици като А1)?
План Б според мен трябва да ти е План А. Simple IPTV PRV имам чувството, че е направен като темплейт за PVR клиенти и така си е останал.
Отговори
#7
(08-09-2023, 13:03)Topper написа: Не връща ли точно начален час EPG-то (което напоследък е някаква невероятна каша, визирам Bulsatcom, Tplay, че даже и кабелни доставчици като А1)?
План Б според мен трябва да ти е План А. Simple IPTV PRV имам чувството, че е направен като темплейт за PVR клиенти и така си е останал.

Идеята е не да връща час, а да взима името и да търси по него от разни източници. PVR-а ще се ползва само да показва програмата. Идеята не е лоша, но е много трудоемка, освен това поддържането на достъп до много източници ангажира много време и постоянно наблюдаване на източниците. Моето скромно мнение е, че трудът ни няма да бъде оценен и ще бъде ползвано от много малък брой хора. Признавам, че първоначално казах, че ще се включа с каквото мога да помогна, но сега, имайки предвид обема на работата и не успявайки да претеглята ползата от това, на този етап мисля да задържа докато не преценя, имали смисъл от цялата играчка. Мога пак да помагам за отделни модули, ако се наложи, но за сега не съм убеден, че има смисъл от цялата галимация.
Връзка с репо Mar33: 
http://martinstz.com/repo/repository.mar33-3.3.33.zip
Отговори
#8
Според мен това е уникална идея и би било много полезно за всички нас. Но наистина осъзнавам колко трудоемко е и не знам дали ще намерите времето, за да го направите.

Дори по-малко хора да го ползват, пак ще си заслужава, но трудът и времето на разработчиците са решаващи.

Мисля, че като източник, ако се ползват вече направени и работещи добавки, няма да е толкова трудно да се поддържа това. Ако не работи - просто не работи източникът - и това е!

Аз, ако имах знанията и времето, щях да се включа със сигурност, защото идеята е много добра и някак си заслужава да се пробва дори само заради чарът й.

Каквото и да решите, аз ви подкрепям. Дали сте толкова много на това общество и всички трябва да сме ви благодарни безкрайно много!

Успех!
Отговори
#9
Основни проблеми на първо четене:
1. Доколкото и Majide пише - май от разписанието не може да се извлече името.
2. Ако може да се извлече, по телевизиите имената са само на български, а така става много трудно търсенето на съответния филм по различните източници.
3. За да имаме богат избор за търсене ще трябват доста източници. От опит знам, че това изключително много забавя системата и за търсенето на едно заглавие може да се чака доста време, което е дразнещо.
4. Различните източници използват съответно и те различни източници, откъдето им идват стриймовете за филмите. В 9-те добваки, които аз поддържам за филми (без тези за торенти) се използват около 7 различни източника за стриймове. Това означава, че освен всичките източници за филми/сериали, трябва да се проверяват постоянно и източниците за стриймове.
Аз лично не мога да отделям толкова време. С последната задача съм решил почти изцяло проблема, тъй като съм форкнал една добавка за извличане на стриймове от множество източници и съм я пригодил за нуждите на българските сайтове, така че това в известна степен минимизира необходимия труд, но не спестява постоянната проверка за работа на източниците и евентуални промени по тях.
Ако някой успее да пребори проблеми 1 и 2, мога да се включа в оптимизацията на търсенето в източниците, за които съм направил добавки (а те заедно с торентите и Елементум са над 15), но все си мисля, че колкото и да оптимизирам, търсенето в толкова много източници ще става изключилтено бавно.
Връзка с репо Mar33: 
http://martinstz.com/repo/repository.mar33-3.3.33.zip
Отговори
#10
Концептуален пример:

Създавате си плейлиста с посоченото отдолу съдържание. Записвате я с разширение .m3u и я въвеждате в нов профил за настройки на PVR IPTV Simple Client. Докато сте още в настройките му активирате опцията Catchup от съответния раздел и толкова. Няма нужда да се настройва нищо друго.
Код:
#EXTM3U x-tvg-url="http://epg.cloudns.org/dl.php"
#EXTINF:-1 tvg-id="Nova" tvg-name="Nova" tvg-logo="nova.png" group-title="Политематични"  catchup="vod" catchup-source="plugin://plugin.video.tvarchivebg/mode=1&channel=nova&start=${start}&stop=${end}" catchup-days="7",Nova
plugin://plugin.video.nova.play/?url=TV&mode=5&name=NOVA+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE

През Коди влезте в EPG изгледа. Ако кликнете на текущото предаване ще се отвори екран с информация и три бутона отдолу:
- Превключи към канала {и гледай на живо} (така ще тръгне стрийма на Nova TV, посочен като последен ред в примерната плейлиста; Може да поставяте и свой стрийм, примерно от локален тунер на това място)

- Намери подобни {търси в ТВ справочника по заглавие и връща списък на предаванията със същото име по всички канали напред във времето}

- Пускане на предаването {на запис; ако предаването е започнало, но не е завършило е възможно да се гледа само в режим Timeshift. При нашия случай трябва да е завършило и ще може да се гледа в режим VOD}

Точно опцията Пускане на предаването ни интересува. Тя се появява върху плочките в ТВ Справочника, когато видите зелена точка върху тези плочки. При кликването на Пускане на предаването към добавката ТВ Архив се подава следната заявка: plugin://plugin.video.tvarchivebg/mode=1&channel=nova&start=${start}&stop=${end} , а в лога на Коди, може да видите примерно:
Цитат:plugin://plugin.video.tvarchivebg/mode=1&channel=nova&start=1694282100&stop=1694292900

Ето и какво си представям да прави добавката в режим №1, когато получи заявка за отварянето си с въпросните аргументи:
Код:
def SEARCH():
        args = urlparse.parse_qs(sys.argv[2][1:])  #plugin://script.hello.world/?param1=AAA&param2=BBB Връща списък с аргументите след името на плъгина
        #mode = args.get('mode', None)
        channel = args.get('channel')
        start = args.get('start')
        stop = args.get('stop')
        #xbmcgui.Dialog().ok('TVArchiveBG',channel)

        #Search in XMLTV channel "channel" between start and stop time. Then read Title от Предаването. После:
        if ('nova' == channel):
            addDir('Намери '+title+'в Nova Play','plugin://plugin.video.nova.play/?mode=2&name='+title+'&url=2','',2,'')
              addDir('Намери '+title+'в Elementum','plugin://plugin.video.elementum/?mode=x&query='+title','',2,'')
            #
            #pipeurl = 'plugin://plugin.video.nova.play/?mode=2&name=' + title + '&url=2'
            #item = xbmcgui.ListItem(path=pipeurl)
            #xbmcplugin.setResolvedUrl(int(sys.argv[1]), True, item)
            #
            #executebuiltin("RunPlugin('plugin://plugin.video.nova.play/?mode=2&name=' + title + '&url=2')")
        else:
            addDir('Този канал все още не се поддържа!','','')
[Изображение: notrobosmall.jpg]
Отговори


Отваряне на: