Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
plugin.program.bscfusion и google analytics - събиране на данни за нашата активност
#1
Здравейте колеги,
Наскоро публикувах тема за актуализации на мапинг скрипта за tvheadend 4.2 и понеже бях прекарал известно време разглеждайки кода, реших да погледна и какво прави самата коди приствка. За мое голямо учудване, видях, че зависимостта на пристваката от 'script.module.garepobg' е само и единствено заради изпращането на нашата потребителска активност на сървърите на гугъл за анализиране на данни.

Ако погледнете тук, ще видите как google analytics частта се изпраща към ga.py от 'script.module.garepobg', която пък качва вашата активност към този акаунт: UA-61449088-3.

Какво точно се качва?
При първоначално стартиране на HTTP сървъра от адона, се изпраща 'start', и в последствие, всяка една интервенция с него също се записва, най-често превключването на каналите. Накратко:
{'dl': None, 'ea': 'start', 'ec': 'bsc_serv', 'an': 'Fusion TV', 'av': '0.0.2w', 'ev': '1'}
{'dl': None, 'ea': '/id/btv', 'ec': 'bsc_serv', 'an': 'Fusion TV', 'av': '0.0.2w', 'ev': '1'}
...
и така нататък.

Накрая, в гугъл анализатора тези данни, заедно с вашето местоположение - град, държава, дата и час на всяка една от вашите активности от плъгина(в колко часа сте превключили кой канал), Интернет доставчика ви, както и уникално генерирания за вас client ID от плъгина се съхраняват. Тези от вас, които имат гугъл анализатор акаунт могат да си представят какъв вид справки и профилиране може да се прави с тази информация...

Темата е доста сложна и няма да навлизам в подробности. Като цяло, според мен това което се събира не може да се класифицира като PII(Personal Identifiable Information), но за хора от по-малки градчета има хипотетична възможност някой да успее да ги идентифицира.

И така, събирането на тази наша активност не е толкова голям проблем, но си мисля, че можеше разработчиците поне да предупредят потребителя и въпреки, че не са длъжни да искат разрешение, тъй като проекта попада под GPL-3.0 лиценза, то би било много добре да го правеха и да даваха опция (един слайдер) дали такава активност да се изпраща към гугъл анализатора или не. И всеки сам да си решава.

Понеже аз не одобрявам такъв тип събиране на данни и създателите са били така любезни да разкрият сорс кода, ще направя едно ново разклонение в github, където тази част ще отсъства напълно, както и зависимостта към 'script.module.garepobg'.

За тези, които се интересуват как най-лесно да спрат подаването на данните от техните инсталации преди разклонението да е готово, можете просто да коментирате линия 54 от вашия service.py файл:
https://github.com/kodi1/plugin.program....ice.py#L54

#ga().update(payload, crash)


Това ще спре подаването на статистиката към гугъл, но все пак ще се хаби изчислителна мощ за да се генерират данните и да се минава през 'update' функцията всеки път като стартирате коди или сменяте канали.

Щом е готово разклонението с всичко за google analytics премахнато, ще актуализирам тази тема с линка.

Поздрави и дано съм помогнал на някой.

А ако разработчиците четат този форум, мога да ги помоля сами да направят събирането на тези данни и качването им към гугъл по избор на потребителя!

Поздрави!
Отговори


Съобщения в темата
plugin.program.bscfusion и google analytics - събиране на данни за нашата активност - от nikolay - 27-06-2018, 23:15

Теми, които вероятно са свързани...
Тема: Автор Отговори: Прегледи: Последна публикация
  Липсващи meta данни на wav файлове ZZlatev 4 1,680 26-07-2022, 12:39
Последна публикация: ZZlatev
  VPN за Kodi и Bscfusion в чужбина galian0 50 64,397 30-09-2019, 11:21
Последна публикация: Lindaawilsoon
  MAG emulator/plugin for KODI anotherboy 13 22,607 25-08-2019, 16:22
Последна публикация: nemal1212
  Backup addon проблем със свързване към Dropbox или Google Drive ferry2 1 2,831 26-12-2018, 15:15
Последна публикация: harry_gg
  Добавки за box.com, dropbox и google drive? dimov81 6 6,940 05-07-2018, 22:16
Последна публикация: shantros

Отваряне на: