![]() |
Raspberry Pi 2 и Коди медия център - Версия за принтиране +- Коди Фен Форум България (https://kodibg.org/forum) +-- Форум: Софтуер § Хардуер (https://kodibg.org/forum/forum-13.html) +--- Форум: Хардуер: RPi/miniPC/HTPC/Game consoles (https://kodibg.org/forum/forum-10.html) +--- Тема: Raspberry Pi 2 и Коди медия център (/thread-24.html) |
Raspberry Pi 2 и Коди медия център - harry_gg - 17-11-2015 ![]() Raspberry Pi 2 - Едва ли има някой, който не е чувал за него. РП2 поддържа голям брой операционни системи - Raspbian, Ubuntu Mate, Windows 10 IOT (без графичен интерфейс), PI NET, Risc OS, OpenELEC и OSMC. Последните две предлагат вградена инсталация на Коди и поддържат автоматично стартиране на Коди медиа център, което е перфектния вариант за начинаещи. Заради ниското си потребление на ток (макс 1.8A в зависимост от това колко неща сте включили към USB хъбовете му), РП2 може да бъде включен директно към някой от USB портовете на вашият телевизор, а ко не искате да спира всеки път, когато изгасяте телевизора може да го включите към отделно захранване. Почти всяко зарядно за телефон върши работа. РП2 има слот за microSD карта (макс 64GB) и 4 USB входа за свързване на всякакви устройства. Например - WiFi антенка, мишка, клавиатура и външен хард диск. Устройството идва с вграден HDMI-Consumer Electronics Control (HDMI-CEC) controller. Накратко, HDMI-CEC е технология, която позволява на различни устройства свързани с HDMI кабел да комуникират по между си. Това е изключително полезно, защото ви позволява да командвате Коди с дистанционното на вашият телевизор - естествено ако той поддържа HDMI-CEC. Всички адони, които тествах работят перфектно, включително Plexus, което означава поддръжка на Acestream/Sopcast стриймове. Цена: 35$, но естествено в България не може да бъде намерен на тази цена. Най-лесно може би е покупката от някой от китайските сайтове - като например DX (Реклама ![]() Предимства: Никса цена Малък размер Безшумно Нищожно потребление на ток Поддръжка от огромна общност от любители и професионалисти Недостатъци: Не поддържа eMMC карти Няма вграден WiFi модул Официално, не поддържа Андроид Тествано с: OpenELEC 6.0 Автоматичен старт в режим Коди: Да, по подразбиране Ниво на сложност на първоначална кофигурация: Ниско Видео кодеци: засега никакви проблеми Аудио кодеци: засега никакви проблеми 1080p HD плейбек: работи HDMI-CEC (тестван с ТВ Самсунг LE32B650): работи IR Remote module: няма Pulsar Addon: работи Plexus Addon: работи Acestream/Sopcast engine: работи Торент клиент с уеб интерфейс: не е тестван OSMC Автоматичен старт в режим Коди: Да, по подразбиране Ниво на сложност на първоначална кофигурация: Ниско Видео кодеци: засега никакви проблеми Аудио кодеци: засега никакви проблеми 1080p HD плейбек: работи HDMI-CEC (тестван с ТВ Самсунг LE32B650): работи IR Remote module: няма Pulsar Addon: работи Plexus Addon: не работи Acestream/Sopcast engine: не работи Торент клиент с уеб интерфейс: Transmission RE: Raspberry Pi 2 - Matrata - 17-11-2015 Само да вметна за тези който още не са се сдобили с това чудо ![]() Преди всичко, какво е Raspberry Pi? ![]() Raspberry Pi е едноплатков мини компютър създаден през 2012 година в Англия от Raspberry Pi Foundation. Неговата основна цел е да подпомогне развитието на младите хора в сферата на информационните технологии. Компютърът е с размерите на една кредитна карта и към настоящият момент има произведени Raspberry Pi 1 (модел A,B и B+) и Raspberry Pi 2 (модел B). От появата си на бял свят през 29 Февруари 2012 година, са продадени повече от 4 милиона бройки по цял свят. 2. За какво служи? ![]() Браузване в мрежата, проверка на пощата, чат, да играете игри Да се научите да програмирате Да научите Linux Сървър: – Web server – FTP server – Email server – BitTorrent server – Home Media Center – Minecraft сървър – Вържете няколко Raspberry Pi и си направете собствен cluster Приложения в ежедневието: – Датчик за движение – Да показва температурата в стаята – Да затваря врата на спалнята Ви при определени условия И още много, много други! Единственото ограничение е вашата креативност! 3. Защо точно Raspberry Pi? ![]() Това, което отличава Raspberry Pi е неговата достъпна цена и технически параметри. Цена: 70 лева. Процесор: ARM1176 @ 700Mhz (Процесор използван в мобилните устройства) Памет: 512MB (Споделена с Видео картата) Видео карта: Broadcom @250Mhz USB: 2 USB 2.0 порта 3.5mm jack HDMI с поддръжка на 1080p Съхранение на данни: SD карта /с възможност за закачане на флашка или външен хард диск/ Мрежови чип: 10/100Mbit *Описаните технически параметри са за версия B ! Това е кратка информация за това малко чудо. Всеки въпрос свързан с него може да се споделя в тази тема ако зачистят въпросите и има голяма заинтересованост към устройството ще направим отделен раздел за него. RE: Raspberry Pi 2 - harry_gg - 17-11-2015 И аз бях много довелен от Малинката с OSMC, но го превърнах в уеб сървър защото не ми работеха аддоните p2p-steam, Plexus, Pulsar и нямаше как да гледам Acestream/Soapcast събития на живо ... Можеш ли да потвърдиш например дали някой от горните работи или например дали Zelka Magnet Video работи под OSMC? RE: Raspberry Pi 2 - Matrata - 17-11-2015 За съжаление и при мен нищо от изброеното не работи p2p-stream, Plexus, Pulsar, Zelka нито едно , много исках да подкарам AceStream Engine но така и не успях но не се отказвам ще го мъча, вместо Zelka ползвам XBMCTorrent и оттам си гледам филми онлайн има добавени 6-7сайта и свалям субтитри директно на Български от opensubtitles.org и всичко е 6 но за другите 3 не мога да намеря заместител така де корена Engine-то на acestream-a иначе и аз го ползвам за Кино/Уеб Сървър/Тестове много неща в едно ![]() RE: Raspberry Pi 2 - harry_gg - 17-11-2015 Жалко, иначе бих го върнал като Медиа Сървър. Досега само в OSMC съм видял да има читав HDMI-CEC драйвър, което ми позволяваше да управлявам Коди през дистанционното на телевизора (7 годишен 32" Самсунг LE32B650), което си е супер благинка! RE: Raspberry Pi 2 - Matrata - 17-11-2015 Моят не поддържа HDMI-CEC /Samsung EU32F5000/ затова съм с външно дистанционно универсално на USB и всички функции му работят, колкото до приложенията няма да се откажа да видя защо този plexus не иска да свали acestream engine и ще го мъча докато не тръгне. Между другото от настройките на Pulsar има възможност да се настрой AceStream Engine да се стартира от външен източник /но не съм го пробвал/ Според мен проблема идва от това че плугина Pulsar вече не се поддържа и опитите за връзка до сайта дето разработчика е дал вече не са актуални Код: 19:47:58 620.904663 T:1692759072 ERROR: CCurlFile::FillBuffer - Failed: Timeout was reached(28) RE: Raspberry Pi 2 - harry_gg - 19-11-2015 До колкото чух девелопъра на Plexus се отказа, но адона продължава да се разработва и поддържа от tvaddons.ag Пробвал ли си с OpenElec вместо с OSMC? Аз вчера я разцъквах, но на одроид не на RP2 и когато Плексуса сваляше компонентите си ми изписа че се поддържа само RP2... Освен това зелката и пулсара си тръгнаха перфектно под OpenElec-а RE: Raspberry Pi 2 - Matrata - 19-11-2015 не съм опитвал OpenElec защото няма ssh команди смисъл много е орязано а така с osmc ползвам пълната функциналност Линукс+Домашен медия център RE: Raspberry Pi 2 - NEOhidra - 19-11-2015 (19-11-2015, 14:12)Matrata написа: не съм опитвал OpenElec защото няма ssh команди смисъл много е орязано а така с osmc ползвам пълната функциналност Линукс+Домашен медия център SSH на OpenElec и SAMBA са налични, но трябва да се активират! RE: Raspberry Pi 2 - harry_gg - 19-11-2015 OpenElec верно е по-орязан, все пак е "Embedded Linux Entertainment Center", но ssh и samba си има и тръгват от раз. Заслужава си поне да се пробва, но ако ще наблягаш на линукса май OSMC е по-добре. |