Коди Фен Форум България

Пълна версия: Kodi върху NAS устройство
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Цените на мрежовите сървъри (Network Access Storage) станаха още по-достъпни след бума на облачните услуги, които им изяждат от целевата група клиенти. Някои от въпросните NAS устройства разполагат с HDMI изход и са прединсталирани с мултимедиен софтуер от класа на Plex Home Theater, TVHeadend и Kodi. Тази тема е за коментари, касаещи избора на подходящ NAS, който освен за съхранение и споделяне на файлове, може да се ползва като домашен/служебен мултимедиен сървър/HTPC. Масово потребителския клас решения за NAS устройства на големите производители се предлагат с Linux базирана операционна система. Аз ще направя съпоставка на двете най-известни марки: Synology и Qnap от които имам събрани впечатления.


Synology
висока цена на моделите;
маломощен хардуер;
страхотен софтуер/ОС на база стабилност/GUI;
AutoUpdate функционалност с възможност за настройване времето за прилагане на ъпдейтите;
Богат AppStore;
Малък брой APP-ове за Андроид;
Малко Community от потребители;
Поддръжка за бекъпи към много Cloud Storage доставчици;
Не поддържа бекъп към FTP;
Подходящи за служебна употреба - инсталираш и забравяш;

Qnap
средна цена на моделите;
мощен хардуер;
средно качествен софтуер/ОС на база стабилност/GUI (BusyBox и остаряла софтуерна архитектура);
ManualUpdate функционалност - изисква неминуемо човешка намеса;
Богат AppStore;
Голям брой APP-ове за Андроид;
Голямо Community от потребители, разработващи неофициални APP-ове/пакети софтуер;
Поддръжка за бекъпи към среден брой Cloud Storage доставчици;
Поддържа бекъп към FTP;
Подходящ за домашна употреба - изключително гъвкав откъм промяна на функционалността му, но иска "ръчкане" от човек с познания за Linux CLI;

И двата производителя предлагат модели ориентирани към домашни и корпоративни потребители. Моята препоръка е да подберете модел с HDMI изход, който е с x86_64 процесор, НЕ ARM. Моделите с ARM процесори не се справят добре с транскодинг на видео и не работят добре с TVHeadend. Много от моделите предлагат отделно закупуване на оригинално дистанционно управление, TV тунер и допълнително RAM за ъпгрейд (в случай, че стандартната не ви стига). Дисковото пространство е изцяло по ваш избор Cool
Моя вариант на отговор в анкетата го няма, затова пиша. Аз имам един NAS на Dlink и Raspberry Pi3. Двете заедно с един един USB сателитен тунер, webOS2 телевизор на LG и рутер под OpenWRT вършат идеална работа. NAS-а е само storage. Transmission-а работи на рутера и пише на NAS-а. RPi3 върти Kodi и TVH с IPTV-то на BSC и техния сателит. Може да се ползва и DLNA, и NFC, и SMB. И предполагам, че сумарната цена на този ансамбъл е по-ниска от Synology (QNAP може би също) с HDMI. Изключвам разбира се от сметката рутера и телевизора.

Интерес в бъдеще би бил такъв NAS ако покрие изискванията за HEVC декодиране. Но предполагам че и тогава ще е по-изгодно да се смени RPi3 се нещо дето ще се справя с този кодек.

Тук не разглеждам въпроси като дисково пространство и Андроид функционалност.